Bilgi, deneyim, uzmanlık, sosyal medya kanallarındaki fikir liderlikleriyle etki yaratan ve sadece Speaker Agency tarafından temsil edilen konuşmacı portföyüdür.
Sosyal medyada etki alanı yüksek ve kendi alanında fikir lideri konuşmacılar ile markaları dijital proje iş birlikleri ve marka elçilikleri kapsamında bir araya getirerek markaların iş sonuçlarına katkı sağlayan projeler geliştiriyoruz.
Bilgi çağı denilen bir dönemde yaşıyoruz ve günlük hayatı daha basit, daha gelişmiş ve daha iyi hale getirmek için her gün yeni bir teknoloji ortaya çıkıyor.
Öte yandan ticari kuruluşlar için gelişen teknolojiler; maliyetleri düşürmeye, müşteri deneyimlerini geliştirmeye ve kârı artırmaya yardımcı oluyor.
2019 yılından önce 2030 yılına kadar yaklaşık 50 milyar cihazın internet bağlantısı olacağı varsayılıyordu. COVID-19 pandemisinin işletmelerin dijital dönüşüm yolculuğunu hızlandırmasıyla, artık bu hedef beklenenden çok daha yakın.
Bilişim teknolojileriine aşinalık, 2023 yılında kariyerinizi ilerletmek ve yeni fırsatları keşfetmek için bir anahtar olabilir. Bu sebeple 2023 yılındaki yeni teknoloji trendlerine yakından bakmak istedik.
1. Yapay Zeka (AI) ve Makine Öğrenimi (ML)
AI olarak da bilinen yapay zeka, 10 yıl önce adından bahsettirmeye başladı. Günümüzde ise gelişimi hız kesmedi ve 2023'te de lider teknolojilerden biri olmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Yapay zeka sürekli gelişiyor ve bu gelişen teknoloji ile daha yeni uygulamalar sahneye çıkmaya devam ediyor. Günümüzün en popüler AI uygulamaları; görüntü ve konuşma oluşturma, navigasyon programları, Siri ve Alexa gibi sesli asistanlar olduğunu söyleyebiliriz.
Kuruluşlar, içgörü elde etmek ve tetikleyicileri belirlemek amacıyla, müşteri ve iş etkileşimlerini analiz etmek için yapay zekayı kullanmak istiyor. Yakın gelecekte yapay zeka işletmecilere hastane ve turizm gibi hizmetlere olan talebi tahmin etmelerine yardımcı olarak, çeşitli projeler için kaynak tahsisinin kolaylaşmasını sağlayabilir.
Makine öğrenimi (ML), yapay zekanın bir parçasıdır ve yeni işlevleri öğrenmek için denetimli öğrenme olarak tanımlanan bir yöntem kullanır. Bu alanda deneyimli nitelikli kişilere olan talep, son yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da artacaktır.
2. Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)
Robotik süreç otomasyonu (RPA), daha önce manuel süreçlerle yönetilen iş süreçlerini otomatikleştirmek için birden fazla yazılım ve uygulama kullanan, fiziksel veya sanal bir makinede çalışan yazılım robotlarıdır.
Yapay zeka ve makine öğrenimine benzer bir şekilde RPA teknolojisi de çeşitli sektörlerdeki işleri kolaylaştırdığı ve otomatikleştirdiği için 2023 yılında da gelişmeye devam edecek bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor.
RPA; bir programcı, proje yöneticisi, iş analisti veya danışman gibi birçok yeni kariyer seçeneği sunar. Ayrıca önde gelen kuruluşlarda yüksek maaşlı işlerin kapılarını açar. Gelişmekte olan bu teknolojiyi bir kariyer hamlesi olarak seçmek, önümüzdeki yıllarda size çok büyük fayda sağlayabilir.
3. Uç Bilişim
Günümüzde sosyal medya, web siteleri, e-postalar ve web aramaları gibi çeşitli kaynaklardan kullanıcı bilgileri toplamaktadır. Toplanan veri miktarı katlanarak arttıkça, bulut bilişim gibi teknolojiler bazı durumlarda yetersiz kalabilir.
On yıl öncesine kadar bulut bilişim, en hızlı büyüyen teknolojilerden biriydi. Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure ve Google Cloud Platform gibi büyük oyuncuların pazara girmesiyle oldukça yaygın hale geldi. Ancak daha fazla kuruluş bulut bilişimi teknolojisini benimsedikçe, teknolojide çeşitli sınırlamalarla karşılaştılar.
Uç bilişim, bulut bilişimin neden olduğu gecikmeyi atlayabilir ve kuruluşların verileri işlenmek üzere bir veri merkezine almasına yardımcı olur. Aynı zamanda uç bilişim, son derece sınırlı, hatta bazen de hiç bağlantılı olmayan konumdaki verileri işleyebilmek için de kullanılır.
4. Kuantum Bilişim
Kuantum teknolojileri de son yılların gelişmekte olan ve iş dünyasında aranan bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Bir kuantum teknolojisi alt kolu olan kuantum bilişimi, gelişen bilgisayar teknolojilerini kuantum teorisi ilkeleri ile yorumlar.
Bu yorum, maddelerin atomik ve atom altı seviyelerindeki davranışlarını açıklamaya odaklıdır. Yani bilgisayar teknolojisinin temeli olan 0 ve 1 makine kodları yerine, nesnenin olasılıklarına dayalı olarak hesaplamalar yapar. Öte yandan bu teknoloji ile geliştirilen bilgisayarlar, normal bilgisayarlardan çok daha hızlıdır.
Kuantum bilişim, kaynağından bağımsız olarak verilen verileri kolayca sorgulayabilir, analiz edebilir ve aksiyon alabilir. COVID-19'un önlenmesinde ve yeni aşıların geliştirilmesinde kuantum bilişim teknolojisi büyük rol oynadı.
5. Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR)
VR ve AR teknolojileri neredeyse son 10 yıldır gelişiyor ve değişiyor. Kullanıcısını yeni bir ortama sokmak gibi büyük bir vaati gerçekleştirebilen sanal gerçeklik ve mevcut ortamın gelişmesini sağlayan artırılmış gerçeklik uygulamaları, eğlence sektöründen askeri eğitimlere kadar uzanan geniş bir alanda kendine yer bulmuş durumda.
Durum böyleyken bu alanda bilgi sahibi profesyoneller için çok daha fazla iş fırsatı doğdu. Öte yandan 2023 yılında AR ve VR teknolojilerinin hayatımıza daha fazla gireceği tahmin ediliyor. Eğitim, eğlence, pazarlama, terapi ve yaralanma sonrası rehabilitasyon gibi alanlarda kullanılması beklenen teknolojiler, reklamcılık sektöründe de potansiyel müşterilere farklı bir deneyim yaşatmak adına kullanılabiliyor.
VR veya AR teknolojileri üzerine bir kariyere başlamak, çok fazla uzmanlık gerektirmez. Temel programlama becerileri ve ileri görüşlü bir zihniyet birleştiğinde bu alanda bir iş alabilmeniz mümkün olabilir.
6. 5G Teknolojisi
Birçok kişinin merakla beklediği 5G teknolojisi, çevrimiçi dünyada çok farklı deneyimler ve olanaklar oluşmasına imkan sağlayabilir. Daha önceki teknolojiler olan 3G ve 4G teknolojileri, mobil cihazlarla etkileşim biçimimizi dönüştürerek; internette daha hızlı gezinmeyi, veriye dayalı hizmetleri kullanmayı ve canlı akış için bant genişliğini artırmayı mümkün kıldı.
5G; AR ve VR teknolojisini ve daha iyi bulut tabanlı oyun deneyimlerini entegre ederek sanal etkileşimlerimizde devrim yaratmayı hedefliyor. 5G ayrıca fabrikalarda ve işletmelerde operasyonları izlemek ve kolaylaştırmak için de kullanılacak. 5G; canlı ve yüksek çözünürlüklü kameralar ile yol güvenliği ve kural uygulama, akıllı şebeke kontrolü ve akıllı perakende deneyimlerine de imkan tanır.
Dünyanın dört bir yanındaki telekom şirketleri, 5G'ye hazır hizmetler ve cihazlar oluşturmak için çalışıyor. Bu teknoloji 2020'de duyuruldu ve belirli yerlerde kullanıma sunuldu. 2023 yılında daha geniş alanlarda kullanıma açılması ve çoğu insanın hayatının bir parçası olması bekleniyor.
7. Verileştirme
Hayatımızın bir bölümünü yazılımlara ve cihazlara dönüştürdüğümüzde verileştirme sürecinden geçiyoruz. Bu süreçte veriye dayalı teknoloji, insan işlerini ve görevlerini devralıyor. Akıllı telefonlar, ofis uygulamaları, endüstriyel makineler ve hatta AI cihazları, bizimle etkileşim kurmak ve yaşam tarzlarımızı iyileştirmek için bu verileri kullanır.
Veriler, tahmin edebileceğinizden daha uzun süredir hayatımızın bir parçası. Ancak bu verilerin saklanması güvenlik açıklarını da beraberinde getiriyor. Bu da ülkemizde veri güvenliği uzmanlıklarına olan talebin artmasına neden olmuştur.
BT uzmanları, veri uzmanları, mühendisler, yöneticiler ve teknisyenler bu alanda çalışabilir. Veri alanındaki kariyerler, üst düzey niteliklerden daha fazla beceri gerektirir. Bu beceriler, size veri dünyasının nasıl çalıştığını öğreten bazı kurslar alınarak edinilebilir.
8. Dijital Güven
Dünya, teknoloji ve mobil cihazlarla iç içe geçiyor ve uyum sağlıyor, bu da bu teknolojilere karşı yüksek bir güvenin gelişmesine yol açıyor. Aynı güven birçok yeniliğe de öncülük ediyor. Çeşitli veri güvenliği önlemlerinin alınmasıyla birlikte, insanlar teknolojinin güvenilir ve emniyetli bir dijital dünya oluşturmamıza yardımcı olabileceğine inanıyor.
Bu, aynı zamanda şirketlerin veri güvenliği konusunda endişelenmeden yeni şeyler icat etmesine ve yenilik yapmasına yol açıyor. Siber güvenlik, etik korsanlık ve bunun gibi yetenekler bu sektöre girmek için kullanılabilecek uzmanlık alanlarından birkaçıdır.