Bilgi, deneyim, uzmanlık, sosyal medya kanallarındaki fikir liderlikleriyle etki yaratan ve sadece Speaker Agency tarafından temsil edilen konuşmacı portföyüdür.
Sosyal medyada etki alanı yüksek ve kendi alanında fikir lideri konuşmacılar ile markaları dijital proje iş birlikleri ve marka elçilikleri kapsamında bir araya getirerek markaların iş sonuçlarına katkı sağlayan projeler geliştiriyoruz.
ChatGPT, Kasım 2022'nin sonunda DALL-E ve GPT-3 teknolojisinin yapımcıları tarafından kullanıma sunulan; sohbet tabanlı, üretken ve önceden eğitilmiş bir dil modelidir.
Bu model, gerçek bir insanla iletişim kuruyormuşsunuz gibi daha doğal bir hisle uzun biçimli soru yanıtlama metinleri oluşturabilir. Bu teknolojinin en iyi yanı ise, hangi sorguyu yazarsanız yazın, yanıtları anında birkaç cümleye ve paragrafa dönüştürerek vermesidir.
ChatGPT Nasıl Kullanılır?
ChatGPT'yi kullanmak, basit ve yalın yapısı nedeniyle nispeten kolaydır. Sıradan bir mesajlaşma uygulaması gibi görünür ve tek yapmanız gereken sorgunuzu yazıp enter tuşuna basmaktır. Sorunuz gönderildikten sonra program ihtiyacınıza göre yanıt üretecektir.
ChatGPT; kodlar, e-postalar, şiirler, şarkılar ve kısa öyküler yazabilir. Bilgiyi kaynaktan kendi analiz motoruna alır ve sonuca ulaşır. Verilen herhangi bir görev, metin yoluyla cevaplanır. Ayrıca makaleler için ana hatlar oluşturabilir.
Bu araç, yazar asistanları olarak yazarlar için çok faydalıdır. Chat GPT tarafından oluşturulan içerik, insanlar tarafından yazılan materyallerden neredeyse hiç ayırt edilemez.
ChatGPT ile sohbet gündeliktir ve takip eden sorular için tüm cümleleri yeniden girmeniz gerekmez. Akıllı ChatGPT uygulaması size bir takip sağlayacaktır.
Şimdilik, ChatGPT'yi araştırma aşamasındaki herkes ücretsiz olarak kullanabilir. Kullanıcıların kullanması için OS ve iOS'ta henüz bir uygulama bulunmasa da openai.com adresindeki web sitesinde programı deneyebilirsiniz.
ChatGPT Nasıl Çalışır?
Sohbet yapay zekası olarak da adlandırılan ChatGPT, insan geri bildiriminden pekiştirmeli öğrenme adı verilen bir metodoloji kullanılarak makine öğreniminin bir karışımıyla eğitilir.
Bunlara ek olarak, diğer yapay zeka araçları gibi kapsamlı bir veritabanı aracılığıyla da eğitilir. Öte yandan programa belirli istekleri reddetmek ve arızayı tanımak öğretilir. ChatGPT'ye verilen eğitim aşamalar üzerine kuruludur.
İlk eğitim aşaması, insan kullanıcı ve yapay zeka yardımcısı rolünü oynayan insanları içeriyordu. İnsan yapay zeka eğitmenleri de ChatGPT'nin en iyi yanıtı seçmesine yardımcı olarak devreye girdi. İnsan yapay zeka eğitmenleri, birkaç model yanıtını, yanıtın kalitesine göre sıraladı. Böylelikle sağlıklı cevaplar verebilen bir yapay zeka motoru mümkün kılındı.
Özetle, yanıtların doğru olması ve insan yanıtlarına ilişkin doğal bir his vermesi için insanlar ChatGPT eğitiminde rol oynadı. ChatGPT'yi diğer sohbet botlarından ayıran şey, tıpkı bir insan gibi doğrudan bir sorguya yanıt verebilmesi ve sohbete uyum sağlayabilmesidir.
Diğer programlama dillerinden bir farkı, zararlı olduğunu düşündüğü veya yasa dışı faaliyetlere yol açtığını düşündüğü bir isteği reddedebilmesidir. Bugün, bu teknoloji hala gelişiyor ve kusursuz olmak için öğrenmeye devam ediyor.
ChatGPT’ye Neler Sorulabilir?
ChatGPT; sağlıksız sorgulara, yasa dışı veya zararlı bilgilere yanıt vermeyecek şekilde programlanmıştır. Böylece araç, bu tür soruları yanıtlamaktan kaçınır.
Yanıtların kalitesi yalnızca AI aracına sağladığınız talimatların kalitesine bağlıdır. Soruyu ne kadar net ve iyi sorarsanız, o kadar doğru yanıt alırsınız.
Öte yandan yapay bu zeka aracının temel özelliği insanlar için anlamlı olan yanıtlar sağlamak üzerinedir. Dolayısıyla sunduğu çözümlerde belirsizlik ve yanlışlık olabilir.
ChatGPT'nin Sınırlamaları
Etkileyici yeteneklerine rağmen, ChatGPT'nin bazı sınırlamaları da vardır. Önemli sorunlardan biri; rahatsız edici içeriği tespit etme, neyin iyi veya kötü olduğunu belirleme gibi niteliksel yargılarda bulunamamasıdır. Bunun nedeni muhtemelen yalnızca metin verileri üzerinde eğitilmiş olması ve dilin daha incelikli yönlerini henüz anlayamamasıdır.
Bir başka sınırlama da, yapay zekanın 2021’den sonraki dünya hakkında sınırlı bilgiye sahip olması ve en son olaylara dayanan konular hakkında yazamamasıdır. ChatGPT'nin geliştirilmesi gereken bir diğer alanı da, arka uç süreçlerini tamamlayamamasıdır. Bunun yerine, kullanıcının daha fazla işlem yapmasına güvenir.
Ek olarak, ChatGPT her zaman doğru değildir ve akla yatkın görünen ancak yanlış veya anlamsız cevaplar üretebilir. Bu nedenle, kritik kararlardan bağımsız olmalıdır. Ayrıca multimodal çıktı ve girdi eksikliği, ChatGPT ile ilgili başka bir sorundur. Tamamen metinseldir ve bu nedenle görsel bağlam veya yüz ifadeleri gibi şeyleri dikkate alamaz.
Genel olarak, ChatGPT birçok potansiyel uygulama ile etkileyici bir teknolojidir, ancak kullanıcılar sınırlamalarının farkında olmalıdır.
Kullanımla İlgili İpuçları
ChatGPT; metin yanıtları oluşturmak, programlama görevlerini otomatikleştirmek ve web sitesi meta verilerini optimize etmek için kullanılabilir. ChatGPT'den en iyi şekilde yararlanmak için bazı en iyi uygulamaları takip etmek çok önemlidir.
İlk olarak, yeterli bağlam ve bilgi içeren açık ve spesifik talimatlar sağlamak önemlidir. ChatGPT kullananlar uygunsuz veya yanlış yanıtlara yol açabileceğinden dolayı belirsiz ifadelerden de kaçınılmalıdır.
Tek bir mesajda çok fazla soru veya komutla ChatGPT'yi aşırı yüklememek de önemlidir. Çünkü bu durum ChatGPT'nin zorlanmasına veya kafasının karışmasına neden olabilir.
ChatGPT, sık sorulan soruları yanıtlamak veya yaygın müşteri sorgularına anında yanıt vermek gibi rutin görevleri otomatikleştirmek için de kullanılabilir.
Ayrıca müşterinin ilgi alanlarına, tercihlerine ve geçmiş davranışlarına dayalı olarak kişiselleştirilmiş öneriler oluşturmak ve kişiselleştirilmiş müşteri desteği sağlamak için de kullanılabilir. Bu, bekleme sürelerini azaltarak ve müşterilerin ihtiyaç duydukları bilgileri almalarını kolaylaştırarak kullanıcı deneyimini iyileştirebilir.
Bu ipuçlarının ardından işletmeler, verimli iletişimi kolaylaştırmak ve müşteri katılımını artırmak için ChatGPT'den en iyi şekilde yararlanabilir.
ChatGPT Pro
ChatGPT’nin yapay zekanın geleceği için bir sonraki seviye olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ChatGPT, çok hızlı bir şekilde iş verimliliğini artırmak için yeni yaklaşımlar sunarak birçok sektörü bu konuda değişmeye ikna etmiş gibi gözüküyor.
Bu nedenle ChatGPT'nin ücretli sürümü yolda ve profesyonel kullanım için aylık 42$'lık premium sohbet fiyatı bekleniyor. OpenAI, ChatGPT’den para kazanmayı planlıyor ancak bu durum henüz şirket tarafından resmi olarak duyurulmadı. Daha fazla fiyatlandırma seçeneği sunup sunmayacakları da henüz belirlenme aşamasında.
Premium sürümün yeni özelliklerle güncellenmesi muhtemel. Ayrıca ChatGPT profesyonel planından yüksek trafikte bile hızlı yanıt ve daha iyi performans sunması bekleniyor. Ancak Open AI, bu yükseltme planının deneme sürümü olup olmadığını henüz açıklamadı.
ChatGPT Kendini Nasıl Tanımlıyor?
ChatGPT, kendisini tanımlamasını istendiğinde ise şu cevabı veriyor:
ChatGPT, OpenAI tarafından eğitilmiş bir dil modelidir ve GPT (Generative Pretrained Transformer) ailesinin bir üyesidir. ChatGPT, metin tabanlı girdilere yanıt vermek için tasarlandı ve eğitildi.
ChatGPT, yapay sinir ağı tabanlı bir dil modelidir ve daha önce görmediği metinleri anlamaya ve yanıt vermeye çalışır. Model, milyarlarca metin kaynağı ile eğitildi. Böylece dilin doğal yapısını ve çeşitli konuları anlama kapasitesi gelişti.
ChatGPT yapısı, bir dizi transformatör bloğundan oluşur ve bu bloglar, metin girdilerini sıralı bir şekilde işler ve girdilerin anlamını öğrenir. Model, verilen girdi cümlenin devamı olarak en uygun yanıtı seçer ve oluşturur.
ChatGPT kullanım alanları arasında sohbet odaları, asistanlar, sosyal medya yanıtları, soru-yanıt sistemleri gibi metin tabanlı uygulamalar bulunur. Modelin yanıt verme performansı, düzenli olarak güncellenerek ve ek eğitim verilerek artırılabilir.
Sonuç olarak ChatGPT, yapay sinir ağı tabanlı bir dil modelidir. Şu anda birçok farklı alanda faaliyet gösterebilecek düzeydedir. İleride yapılacak güncellemelerle çok daha kapsamlı bir dil modeli haline gelme potansiyeli de son derece yüksektir.