Bilgi, deneyim, uzmanlık, sosyal medya kanallarındaki fikir liderlikleriyle etki yaratan ve sadece Speaker Agency tarafından temsil edilen konuşmacı portföyüdür.
Sosyal medyada etki alanı yüksek ve kendi alanında fikir lideri konuşmacılar ile markaları dijital proje iş birlikleri ve marka elçilikleri kapsamında bir araya getirerek markaların iş sonuçlarına katkı sağlayan projeler geliştiriyoruz.
Yeni bir bebek, ebeveyn adaylarının hayatlarının 180 derece değişeceğinin habercisi olabilir. Böyle heyecan verici bir durumla karşı karşıya kaldığınızda doğal olarak birçok farklı ve hatta zıt duyguyu birlikte yaşamanız son derece normaldir. Bir bebek sürecinde olan veya çocuk yapmak isteyen aileler, “İyi bir ebeveyn olacak mıyım? Buna hazır mıyım?” gibi soruları kendilerine sorabilirler.
Hatta kaygı düzeyinde çok daha ileri gidenler şimdiden hangi bebek bezini almaları gerektiğini bile düşünebilirler. Aslında tüm bu sorulardan ve kaygılardan çok daha öncelikli olan başka bir soru mevcut: Bebek sahibi olmadan önce finansal olarak nasıl hazır olmalıyım?
Çünkü bir bebek için yapılan masraflar genellikle ebeveynlerin beklediğinden daha yüksektir. Bu nedenle anne babanın iyi bir finansal sağlığa ihtiyacı vardır. Yazımızın devamında yaşam tarzı değiştirmeden nasıl iyi bir finansal sağlığa sahip olabileceğinizi anlatacağız.
Finansal Sağlık Nedir?
En kısa ifadeyle anlatacak olursak olursak finansal sağlık, bir kişinin veya ailenin ekonomik durumunu anlatmak için kullanılan bir terimdir. Finansal sağlığın birçok boyutu ve farklı etkenleri mevcuttur. Gelir- gider dengeniz, sahip olduğunuz tüm tasarruflar emeklilik birikimleriniz, sabit ve ani harcamalarınız finansal sağlığınızı belirler.
Finansal sağlığınız finansal hayatınızın tüm çeşitli yönlerini kapsadığından gelirler, giderler, tasarruflar, yatırımlar, borçlar, kredi notu ve genel finansal planlama gibi çeşitli yönlerden oluşur. Finansal sağlığınızı etkileyen diğer faktörler arasında yaşam maliyeti, enflasyon oranı ve iş güvenliği düzeyi yer alır.
Finansal sağlığın iyi olması, genel olarak sağlıklı olmanın önemli bir parçasıdır çünkü finansal sağlığın iyi olmamasından kaynaklanan stres kolayca gerçek fiziksel hastalığa yol açabilir.
Finansal sağlığınız iyi olduğunda ise hayatınızın diğer alanlarını iyileştirmek çok daha kolaydır. Çünkü faturalarınızı ödemek konusunda çok stresli olmazsınız ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için daha fazla kaynağınız ve boş zamanınız olur.
Bebek Deneyimi
Bir bebek sahibi olmak son derece güzel bir deneyim olsa da stres seviyesinde artışa neden olması son derece doğaldır. Çünkü ebeveyn olmak, yaşamı baştan aşağı değiştiren en büyük olaylardan biridir. Birdenbire sadece kendinizden değil, aynı zamanda her şey için size bağlı olan başka bir kişiden de sorumlu olursunuz. Bu noktada uzman alanında uzman kişilerin fikirlerini almak son derece önemlidir.
Bu heyecan verici yeni maceraya atılırken hazırlık yapmak çok önemlidir. Hem bebek doğmadan önce hem de sonraki haftalarda, finansal değişikliklere hazır olmak son derece yararlıdır.
Bir bebeğin doğumundan erişkin olana kadar olan masrafları aile yapısı, kültür ve gelir düzeyine göre değişkenlik gösterir. Ancak Amerika Birleşik Devletleri merkezli Brookings Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, ABD’de yaşayan orta gelirli bir ailenin çocuk yetiştirmek için yılda ortalama 18 bin dolardan fazla bir meblağ harcaması gerekebileceğini ortaya koyuyor.
Bu harcamalar ülkemizde farklılık gösterse de bir çocuk yetiştirmenin finansal olarak zorlayıcı olduğu aşikâr.
Finansal Sağlık Durumunu İyileştirmek için Ne Yapmalı?
Kreş ve çocuk bezlerinden müzik derslerine, spor malzemelerinden doğum günü partilerine kadar tüm gelir ve giderleri göz önünde bulundurduğunuzda masraflar göz korkutucu olabilir. Ayrıca öngörülemeyen olaylar bir anda her şeyi değiştirebilir.
Çocuğunuz evde hasta olduğunda, bu genellikle sizin veya eşinizin işi kaçıracağı anlamına gelir. Veya hastalanırsanız, ek desteğe ihtiyacınız olabilir. Peki tüm bu zorlayıcı finansal unsurlarla nasıl başa çıkmalı?
1- Bütçe Oluşturun
Bütçe oluşturmaya kişisel bir nakit akışı analizi ile başlayabilirsiniz. Aylık gelir kaynaklarınızı not edin ve ardından bunu aylık giderlerinizle karşılaştırın.
Çocuk sahibi olmanın ve büyütmenin ek maliyetlerini hesaba katmak için harcamalarınızı ayarladığınızdan emin olun. Büyük harcamalar arasında mama, çocuk bakımı, mobilya ve çocuk bezi sayılabilir. Çocuk yetiştirmenin diğer beklenmedik maliyetleri de sizi şaşırtabilir.
Gelirinizin azaldığını görürseniz, tasarruf edebileceğiniz harcamaları gözden geçirin. Ayrıca harcama limitleri belirleyebilir ve bunlara bağlı kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz.
2- Tasarruf Edin
Bebek henüz aranıza katılmadan önce tasarruf etmeye başlayın. Bu şekilde hem doğum sırasında yaşanacak harcamalarda daha rahat edersiniz hem de tasarruflu yaşamayı alışkanlık edinebilirsiniz. Bunu yaparken gerekirse yaşam standartlarınızı biraz düşürmeyi göze alın. Örneğin genellikle alışveriş yaptığınız mağazalardan vazgeçip daha uygun fiyatlı olanlarına yönelmeyi tercih edebilirsiniz.
Ayrıca birikimlerinizi artırmak için kullanmadığınız kıyafetlerinizi ikinci el internet sitelerinde satışa koyabilirsiniz.
3- İhtiyacı Göz Önünde Bulundurun
Bebeğiniz dünyaya geldiğinde tekstilden gıdaya, oyuncaktan mobilyaya kadar farklı endüstrilerden geniş bir ürün yelpazesiyle karşı karşıya kalırsınız. Tam bu noktada her bebeğin farklı ihtiyaçlara sahip olduğunu unutmayın.
Başka bir bebeğin sıklıkla kullandığı bir ürün sizin bebeğiniz için uygun olmayabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak bebek alışverişlerinizi yapabilir, hem daha az harcama yaparken hem de bebeğiniz için daha faydalı ürünler satın alabilirsiniz.
4- Acil Durum Fonu Oluşturun
Uzmanlar, üç ila altı aylık yaşam masraflarına eşdeğer bir acil durum fonu ayırmanızı tavsiye ediyor. Bu fona yalnızca, beklenmedik büyük bir masrafla karşı karşıya kalırsanız, işsiz kalırsanız veya hastalanırsanız erişilmelidir.
Acil durum fonunuz için en iyi yer bir banka veya faiz getiren başka bir finansal kuruluş hesabı gibi kolay erişilebilir bir hesap olmalıdır. Bu tür bir hesap, tasarruf ederken yatırdığınız ana paradan bir miktar geri dönüş sağlar. Aynı zamanda herhangi bir zamanda herhangi bir kesintiye neden olmadan paranızı çekmenize de olanak tanır.
5- Emekliliği Düşünün
İdeal bir dünyada, yeni ebeveynler hem emeklilikleri hem de çocuklarının üniversite eğitimi için para biriktirebilirler, ancak bunu yapmak zor olabilir. Ancak burada birincil seçenek kendinize bir emeklilik fonu oluşturmanız olacaktır.
Zaman içinde, daha fazla nakit paranız varsa, belki kariyerinizde ilerlerken veya bir zam aldıkça, daha sonra çocuğunuzun eğitimi için birikim yapmaya başlayabilirsiniz.
6- Hayat Sigortası Satın Alın
Bir eşin kaybıyla başa çıkmak hem ruhsal hem de finansal olarak oldukça zordur. Ruhsal açıdan zorlu bir süreçten geçerken finansal zorlukları düşünmeniz can sıkıntınızı katlayabilir. Böyle bir durumda mali kaybı azaltmanın bir yolu hayat sigortası planı satın almaktır.
Hayat sigortası, ölen bir kişinin kayıp kazançlarının yerine geçmesi anlamına geldiğinden, ebeveynlerden birinin ölmesi durumunda hanenizin ne kadar etkileneceğini göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun. Bu, sigorta satın alıp almayacağınızı veya ne kadar sigorta satın alacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
Kendi durumunuzu veya çocuğunuzun durumunu her zaman kontrol edemeseniz de bu adımları atmak, gelecekte sizi etkileyebilecek çeşitli finansal yükümlülükler için acil durum planları oluşturmanın harika bir yoludur. Uzun vadeli finansal planlar ve hedefler oluşturmak, özellikle çocuğunuzun size en çok bağlı olduğu yıllarda, aileniz için finansal istikrarın sağlanmasına yardımcı olabilir.