Bilgi, deneyim, uzmanlık, sosyal medya kanallarındaki fikir liderlikleriyle etki yaratan ve sadece Speaker Agency tarafından temsil edilen konuşmacı portföyüdür.
Sosyal medyada etki alanı yüksek ve kendi alanında fikir lideri konuşmacılar ile markaları dijital proje iş birlikleri ve marka elçilikleri kapsamında bir araya getirerek markaların iş sonuçlarına katkı sağlayan projeler geliştiriyoruz.
Pandemi Sonrası Uluslararası İlişkiler ve Küresel Riskler
Pandemi Sonrası Uluslararası İlişkiler ve Küresel Riskler
Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Korona virüs salgını dünyayı esir almış durumda Korona virüs pandemisi, bir sağlık sorunu olmanın ötesine geçerek, birçok ekonomik ve sosyal sorunu da beraberinde getirdi.
Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan Korona virüs salgını dünyayı esir almış durumda Korona virüs pandemisi, bir sağlık sorunu olmanın ötesine geçerek, birçok ekonomik ve sosyal sorunu da beraberinde getirdi. Bu süreçte, birçok ülke tarafından pandemiye karşı bazı önlemler alınmaya çalışıldı ve bu kapsamda birtakım kısıtlamalar ve uygulamalar getirildi. Bu sırada dünyada yaşanan gelişmeler, pandemi sonrasında özellikle işsizlik sorunu, uluslararası ilişkiler gibi alanlarda etkisini göstermeye devam ediyor.
Pandemi Esnasında Yaşanan Küresel Gelişmeler
Pandemi başta ABD, Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke ekonomisinin daralmasına sebep oldu. Pandemi sırasında yürütülen uygulamalar neticesinde birçok işyeri ve fabrika kapalı kalmak zorunda kaldı ve eve kapanmayı gerektiren karantinalar uygulandı. Bu nedenle fabrikalarda üretimin durmasıyla birlikte satış miktarları da azaldı. Pandemi uygulamaları neticesinde uluslararası düzeyde çalışan birçok şirket battı veya iflas erteleme gibi yollara başvurdu.
Türkiye ve diğer dünya ülkeleri tarafından mali yardım programları açıklandı, özel sektörü bir nebze de olsa rahatlatacak tedbirler alınmaya çalışıldı. Türkiye’de uygulanan kısa çalışma ödeneği, banka borçlarının ödeme şartlarının kolaylaştırılması, stopaj indirme gibi uygulamaları bunlardan sadece bazıları olarak sayabiliriz.
Küresel siyaset ve uluslararası ilişkiler alanındaki bazı dünya aktörlerinin birbirlerine karşı tutumları, ekonomik tercihleri ve hedefleri gibi nedenler küreselleşme karşıtı olanların sayısını artırdı. Korona virüs pandemisi ABD-Çin gerilimi ile Birleşik Krallık’ın Brexit ayrılığı gibi ülkeler arası ticari anlaşmazlıkların ve ayrılıkların yaşandığı dönemin hemen ardından başladı. Öncesinde yaşanan çekişmeler ve küreselleşme karşıtı tutumlar ile zor günler geçiren küresel ticaret, pandemiden dolayı tarihi düşüşler yaşadı.
Küresel ticaret içinde önemli bir paya sahip olan turizm ve havacılık sektörü de pandemi sırasındaki uygulamalardan yoğun şekilde etkiledi, salgının yoğunlaştığı ülkelere diğer ülkeler tarafından kırmızı liste uygulamaları başladı. Bu durum bahsettiğimiz sektörlerin gelirlerinin büyük ölçüde düşmesine sebep oldu. Bu kapsamda ülkeden ülkeye değişen PCR testleri, kabul edilen – edilmeyen Korona virüs aşıları ve kırmızı liste gibi uygulamalar bazen objektif veriler kullanılarak bazen de küresel siyasetin yönlendirmesiyle ülkeler arasında birbirlerine karşı stratejik amaçla uygulanan araçlar haline geldi.
Pandemi Sonrası Küresel Riskler ve Yapılabilecekler
Pandemi sırasındaki uygulamalar neticesinde bozulan devletlerin ekonomik yapılarının, pandeminin sona ermesi halinde dahi kolay bir şekilde toparlanması mümkün gözükmemekte. Pandemi sırasındaki uygulamalar dışında tedarik zincirlerinin kırılması nedeniyle ülke ekonomilerinin toparlanması gecikiyor ve aksayan üretim faaliyetleri nedeniyle ülkelerdeki işsizlik oranları da artmaya devam ediyor.
Ülkelerin açıklamış olduğu mali programlar neticesinde, özel sektöre yönelik mali yardımların yapılması veya bazı vergi oranlarının düşürülmesi gibi uygulamaların, birçok ülkenin kamu maliyesini olumsuz etkileyeceği görülüyor. Azalan küresel ticaret geliri ve kamu destekleri nedeniyle birçok devletin ciddi bir dış borçlanma yükünün altına gireceği gözleniyor. Bu kapsamda devletler tarafından mali yardım programlarının açıklanacağı alanların gerçekçi ve mantıklı bir şekilde seçilmesi, vergi gelirleri ile devletin diğer gelir araçlarına ilişkin olarak doğru bir plan kurulması ve ülkenin ekonomik gerçekliğine uygun bir para politikasının belirlenmesi hükümetlerin ve ülke merkez bankalarının gündemini meşgul edecek en önemli konular olarak öne çıkıyor.
Pandemi öncesinde sarsılmaya başlayan post truth çağının kabulleri, pandemiyle birlikte küreselleşme ve kültürlerarası iletişimde farklı bir anlayışın oluşmaya başlamasına neden oldu. Küreselleşme kavramı ve uluslararası ilişkilerde denge stratejisinin nasıl bir mecrada ilerleyeceğini merak ediyorsanız, uzman görüşlere ulaşmak için Speaker Agency’nin Toplum ve Uluslararası İlişkiler KonuşmacılarındanBekir Ağırdır, Murat Yetkin, Soli Özel, Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Prof. Dr.Ahmet Kasım Han’ın sayfalarındaki konuşma videolarını izleyebilir, ya da podcastlerini dinleyebileceğiniz gibi onları kurumunuza davet ederek ekibinizin toplumsal konular hakkında daha detaylı bilgi edinmesini sağlayabilirsiniz.
Speaker Agency’nin diğer Toplum ve Uluslararası İlişkiler konuşmacıları hakkında bilgi almak ve konuşma alanlarını görüntülemek için tıklayabilirsiniz.