INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Ufkunuzu Açacak Çağrı Mert Bakırcı Kitapları!

Çağrı Mert Bakırcı'nın kaleme aldığı kitaplarla evrimsel biyolojinin heyecan verici dünyasını incelemeye ne dersiniz? Bakırcı'nın eserleri, evrim teorisine dair yanlış anlamaları düzeltiyor ve bilimsel gerçeklerle aydınlatıyor.

Başarı Öyküleri
  • Yayınlanma Tarihi: 03 Eylül 2024
  • Yazan: Speaker Agency
Çağrı Mert Bakırcı Kitapları 690X460

Bilim ve felsefeye olan merakınızı derinleştirecek, düşünce ufkunuzu genişletip eleştirel bakış açınızı keskinleştirecek kitaplar mı arıyorsunuz? O halde Speaker Agency konuşmacılarından biri de olan Çağrı Mert Bakırcı ile iletişime geçip bilim hakkında söyleyeceklerini kurumunuz çalışanları ile paylaşmasına vesile olabilirsiniz.

Bilimsel konuları anlaşılır ve sürükleyici bir dille ele alan Bakırcı, okuyucularını bilgi dolu bir yolculuğa çıkarıyor ve bunu yaparken bilimsel şüpheciliğe, eleştirel düşünmenin önemine odaklanıyor. Speaker Agency ekibi olarak Çağrı Mert Bakırcı’nın ufkunuzu açacak ve bilime bakışınızı kökten değiştirecek kitaplarını sizler için sıraladık.

Çağrı Mert’In Kitapları

1) Şüphecinin El Kitabı

Bilim kitapları denince akla doğrudan kuantum fiziği ve kozmoloji gibi tam anlamadığımız kavramlar gelebilir. Ayrıca çoğumuzun alışık olduğu evrim, jeoloji, tıp gibi ya da muhakkak kulak aşinalığımız olduğu botanik, kimya gibi daha pek çok disiplin de bilim olarak düşünülebilir. 

Şüphecinin El Kitabı, bilimin asıl olayı olan ve çoğu bilim insanın en temel duruşunu simgeleyen "şüphecilik" üzerinde duruyor ama bunu yaparken de elbette bilimsel gerçeklikten kopmuyor. 

Gerçekle hayal olanı ayırt edebilme yeteneğini insana sorgulatan kitap bilimsel konulardaki doğru ile doğru olmayanı, gerçek ile zırva olanı birbirinden ayırt etmeyi öğrenmemiz gerektiğini vurguluyor.

Çağrı Mert Bakırcı kitapları arasından en çok okunan eser olan "Şüphecinin El Kitabı"nın temel amacı, okuyucuyu bilimsel açıdan şüphecilik bakış açısıyla buluşturabilmek aslında. Çünkü bilimsel şüphecilik, gün içerisinde ya da akademik hayatımızda bize gelen her türlü bilgiye eleştirel gözle bakmamızı sağlıyor. 

Şüphecinin El Kitabı, kanıta dayalı olmayan her türlü iddiayı sorgulayıp sadece güçlü delil içeren bilgiyi kabullenmeyi şüphecilik bakış açısından bizlere anlatır. Bu perspektif, bilimin büyüleyici dünyasında ilerlerken, okuyucunun araç çantasını zenginleştirip çeşitli hale getirir.

Kitabı okudukça eleştirel düşünüp bilimsel yöntemin ne kadar önemli olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Çağrı Mert Bakırcı kitap olarak bu eseri yazarken, bilimin bizlere sunulan bilgi yığınından ibaret olmadığını, düşünme biçimimizi oluşturduğunu ifade ediyor. 

Bilimsel yöntem denilen şey, gözlem, hipotez, deney ve tabii bunların sonuçlarını analiz etme süreçlerini içerir. Bu süreçler, bilimsel bilgiye ulaşmanın en güvenilir yollarından biridir. Eseri okudukça zihnimize yavaş yavaş kazınan bir cümle bizi karşılıyor: 

"Aksi kanıtlanana kadar, inandığımız veya doğru varsaydığımız her şey yanlıştır." 

Bu cümleyi incelediğimiz de aslında kitabın güzel bir özeti de ortaya çıkıyor. Çünkü bilimsel şüpheciliğin özünü mükemmel bir şekilde özetliyor. 

Bilimde kesin olarak kabul gören doğrular yoktur; lineer değildir, yani sürekli olarak yeni bilgiler eklenip eski bilgileri gözden geçirilir. Bu nedenle, her türlü bilgiye açık fikirli, ancak eleştirel bir şekilde yaklaşılmalıdır.

Kaynak: Evrimagaci.org

2) Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı

Çağrı mert bakırcı kitap denildiğinde akla doğrudan gelen bir diğer eser "Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı", Ginko Bilim bünyesinde çıkıp Evrim Ağacı tarafından yayınlanmış olduğunu görüyoruz.

Eserin asıl amacı ise Türkiye'deki büyük bir boşluğu doldurmak. Çünkü eser evrim teorisinin yerini detaylı bir şekilde ele alıyor. Ayrıca eser, bilimsel şüpheciliğin ve disiplinler arası ilişkilerin keşfedilebilmesinde kapsamlı bir bakış açısı âdeta.

Her bölüm tek tek ele alındığında şu disiplinlerin ön plana çıktığını görüyoruz:

  • Evrimsel biyoloji
  • Popülasyon genetiği
  • Evrim (matematiksel) 
  • Jeoloji
  • Ekoloji
  • Paleontoloji
  • Evrimsel tıp
  • Arkeoloji
  • Antropoloji
  • Entomoloji
  • Etoloji
  • Botanik
  • Evrimsel mühendislik 
  • Arkeoloji

Bu disiplinler tek tek kitabın içerisinde bölümlere ayrılmış. Asıl anlatılmak istenen ise bu alanların evrim gibi değerli bir bakış açısından neler öğrendiği, evrimsel biyolojiye doğrudan nasıl katkılar sunduğu. 

Son bölüme geldiğimizde ise tüm bu okuduğumuz bilgileri aklımızda birleştirip insan zekasının evriminin ele alınması karşımıza çıkıyor. Bu eser doğrudan disiplinler arası çok önemli bir çalışma olarak da niteleyebiliriz. Çünkü evrimin, insan zekasının gelişimini nasıl açıkladığına dair bilgileri çok detaylı sunuyor.

Aklınıza şu soru gelebilir: "Çağrı Mert Bakırcı kitapları nasıl bu kadar dolu dolu olabilir?" Sorunun cevabı basit, "Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı" kitabının her bölümü, alanında uzman araştırmacılar ya da lisansüstü öğrenciler tarafından yazılıyor. Çok sayıda yazarın katkısını içermesi sayesinde de evrimin evrenin karanlığına ışık tutuyor. 

Anlatı da öyle sadece bilim insanlarının anlayacağı türden de değil üstelik. Samimi ve anlaşılır bir dil kitapta bizleri karşılıyor. Bu kitap, evrime dair temel bilgileri edinmiş ama daha fazla detay öğrenmek isteyen okuyucular için harika bir kaynak diyebiliriz. Ayrıca, dilinin sadeliği ve mantıklı akışı sayesinde, evrime yeni başlayanlar için de oldukça faydalı bir okuma deneyimi sunuyor.

Kaynak: Evrimagaci.org

3) Evrim Kuramı ve Mekanizmaları

"Evrim Kuramı ve Mekanizmaları" Çağrı Mert Bakırcı Kitapları arasında evrim ağacı bünyesinin ilk kitabıdır ve evrim konusunda heyecan verici bir yolculuğa okuyucuşarını davet eder. Evrimi açık ve samimi bir dille anlatılan eserde Türkçe literatürde bir öncü olarak de öne çıkıyor aslında. 

"Evrim Kuramı ve Mekanizmaları" ile alakalı belki de ilk söyleyeceğimiz şey evrimsel biyolojiye dair temel kavramları öğrenmek isteyenler için bir el rehberi niteliği taşımasıdır. Yani bu eser bir başlangıç kitabıdır. Yazarlar, kitabın içerisinde karmaşık konuları basit hikâyelerle örüp okuyucuları evrimsel maceraya çekiyorlar.

Eseri okudukça mutasyonlardan başlayan kelimelerin seçilim mekanizmalarına uzandığını ve tabii evrimin temel taşlarını gözlemliyoruz. Ancak eser sadece bilgi sunmakla kalmayıp yaygın olarak bilinen doğru gibi gözüken yanlış anlamaları da düzeltmeye odaklanıyor. Bu kısımlara da kitap içerisinde "Dönüşüm Noktaları" adını veriyorlar.

Evrime giriş yapmak isteyenlerden biriyseniz, bu alanda bir okur yazar olmak gibi amacınız varsa ya da evrimin karmaşıklığını keşfedip anlamlandırabilmek istiyorsanız "Evrim Kuramı ve Mekanizmaları" doğrudan size rehber olabilir. Samimi üslubu ve basit anlatımıyla da sizleri evrimin büyüleyici dünyasına çekip yeni bir bakış açıları kazandıracağına oldukça eminiz.

Kaynak: Evrimagaci.org

4) 50 Soruda Evrim

"50 Soruda Evrim" evrim teorisinin ilgi duyan herkese hitap ediyor. Ayrıca evrimsel biyolojiyi de merak ediyorsanız, kesinlikle sizler için hazırlanmış bir rehber niteliğindedir. Çağrı Mert Bakırcı kitap içerisinde evrimin temel kavramlarını, evrimsel süreçlerini ele alır.

Yazar, kitabın temelini evrimi sorgulayan veya yanlış anlayan pek çok soru üzerinden ele alarak hazırlamıştır. Evrim hakkında bilinen yaygın olan yanlış anlaşılmaları düzeltmeyi kendine misyon edinmiş eser, evrimin bilimsel temellerini anlaşılır şekilde ortaya koymayı hedefliyor.

Bakırcı, kitap boyunca evrimin temel prensiplerini, kanıtlarını ve mekanizmalarını açıklarken, her bir soruyu detaylı bir şekilde inceleyip bilimsel gerçeklerle destekliyor. Evrimin sadece bir teori olup olmadığı, evrimin kanıtları, mutasyonların rolü, adaptasyonun önemi gibi konuları samimi bir dille ele alır.

Eser, karmaşık bilimsel kavramları anlaşılır bir şekilde açıklarken, samimi bir üslup kullanarak okuyucuları evrimsel biyolojinin heyecan verici dünyasına davet ediyor. Ayrıca eserde yer alan detaylı yanıtlar ve bunlara bağlı verilen örnekler, okuyucuların evrim hakkındaki anlayışını derinleştirip bilimsel düşünceyi geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Çağrı Mert’In Yazdığı Kitaplar

Çağrı Mert Bakırcı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çağrı Mert Bakırcı ODTÜ Ne Mezunudur?

Çağrı Mert Bakırcı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuştur. Hatta kendisi 2007 yılında bu bölümü kazananlar arasında en yüksek puana sahip onuncu kişi olmuştur.

Çağrı Mert Bakırcı IQ'su Kaçtır?

Çağrı Mert Bakırcı'nın IQ'su ile ilgili spesifik bir bilgiye ulaşmak mümkün değil; bu tür kişisel veriler genellikle kamuya açık paylaşılmaz. Bakırcı, bilimsel çalışmaları ve popüler bilim yazılarıyla tanınan bir isimdir ve zeka düzeyiyle ilgili herhangi bir resmi açıklama yapmamıştır.

Dr. Çağrı Mert Bakırcı Kimdir?

Dr. Çağrı Mert Bakırcı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) mezun olmuştur. Popüler bilim platformu Evrim Ağacı'nın kurucusu ve yöneticisidir. Bakırcı, bilimsel şüphecilik, evrimsel biyoloji ve genel bilim konularında geniş bir kitleye hitap eden yazılar ve kitaplar yazmaktadır. 

Ayrıca, bilimsel bilgiyi halkla buluşturma ve bilimsel düşünceyi yayma konularında aktif çalışmalarıyla tanınmaktadır.

Çağrı Mert Bakırcı Bilim Adamı Mıdır?

Bakırcı, bilimsel araştırmalarının yanı sıra, popüler bilim platformu Evrim Ağacı'nın kurucusu olarak bilimsel bilgiyi geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen çalışmalarıyla bilinir. Ama daha çok bilim konuşmacısı olarak kendisini tanımlar.

Çağrı Mert Bakırcı Kitap Türleri
Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.