INFLUENCER BLOG İLETİŞİM

Business Influencer İş Birlikleri İçin Influencer Bulma ve Seçme Tüyoları

İşbirlikleri için doğru influencer'ı bulma ve seçme sürecinde ipuçları arıyorsanız, işte size kapsamlı bir rehber! İşletmenizin ihtiyaçlarına uygun influencer'ları nasıl bulabileceğinizi ve seçebileceğinizi adım adım açıklıyoruz.

Pazarlama ve Yaratıcılık
  • Yayınlanma Tarihi: 13 Eylül 2024
Influencer Bulma Yolları 690X460

İş dünyası gün geçtikçe dijitalleştiğinin artık herkes farkında, pazarlama stratejileri de bu dönüşüme ayak uydurmaya çalışıyor. Artık markalar, hedef kitlelerine ulaşmanın etkili yollarından biri olarak sosyal medya influencerlarını kullanıyor. Gelin görün ki, işbirliklerinde doğru influencerı bulmak ve seçmek bazı insanların kafasını karıştırıyor olabilir.

En iyi influencerlar başarıyı başarıya giden yolda size destek olabilir. Speaker Agency olarak işbirlikleri için doğru influencerı bulma ve seçme konusunda size rehberlik edecek ipuçlarını paylaşacağız. 

Hazırsanız, işbirlikleri için influencer bulma yolları sürecinde adımlarınızı doğru atmanıza yardımcı olacak önemli tüyolara birlikte göz atalım.

Influencer Seçme Yöntemi

1) İdeal Hedef Kitlenizi Belirleyin

Başarılı bir işbirliği için influencer seçme konusunda ilk adım, markanızın hedef kitlesini net bir şekilde belirlemek olmalıdır. İdeal hedef kitlenizi belirlemek işbirlikleri için uygun influencer'ları bulmanızı ve etkili bir pazarlama stratejisi oluşturmanızı sağlar. 

Mevcut müşteri tabanınızı ve onların demografik özellikleri neler? Önce bunu analiz etmelisiniz. Eğer bu faktörleri bilmiyorsanız, ya da daha önce bir çalışma yapmadıysanız bu konularda; yaş aralığı, cinsiyet, gelir seviyesi, eğitim düzeyi gibi faktörler üzerine odaklanabilirsiniz. Elde ettiğiniz veriler, ideal hedef kitlenizin genel profilini oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Kaynak: Influencerajansi.com

2) Influencer Pazarını Araştırın

İşbirlikleri için doğru "influencer bul" öyle kolay bir adım olmadığının farkındayız. Bunun için yapmanız gereken şey influencer pazarını dikkatlice araştırmaktır. Hangi influencer'ların sektörünüzde etkili olduğunu ve hedef kitlenize ulaşmak için en iyi fırsatları sunduğunu belirlemek, başarılı bir işbirliği için kritik bir adımdır. 

Potansiyel influencer'ların takipçi profillerini ve etkileşim oranlarını dikkatlice inceleyin. Yüksek takipçi sayısı önemlidir ama etkileşim oranları da en az takipçi sayısı kadar değerli olabilir, biz bunlara "kemik kitle" deriz. Gerçek ve etkileşimli bir izleyici kitlesi, işbirliğinizin etkisini artırabilir. Örneğin YouTube'da bir influencer'ın video içeriklerinin altında yorumlara ve beğenilere bakabilirsiniz.

Potansiyel influencer'ların içerik kalitesini değerlendirmeyi de unutmayın. Kaliteli içerik üreten influencer'lar, takipçilerinin ilgisini çekme ve markanızı daha etkili bir şekilde tanıtma konusunda daha başarılı olabilirler. Instagram'da bir influencer'ın fotoğraf ve videolarının kalitesine göz atabilirsiniz.

Kaynak: Suspendplus.com

3) İşbirliği Amaçlarınızı Belirleyin

Influencer bulma konusunu hallettikten sonra amacınızı belirlemeniz gerekir. İçerik oluşturma işbirlikleri, markanızın anlatmak ve değerlerinizi vurgulamak için etkili bir yol olabilir. Influencer'lar, kendi takipçileriyle etkileşimli ve ilgi çekici içerikler oluşturabilir ve markanızın mesajını yayabilir. 

Markanızın itibarını güçlendirmek veya kriz yönetimi konularında destek almak da işbirliği amaçları arasında olabilir. İlgili bir influencer, markanızın itibarını güçlendirmek için olumlu içerikler oluşturabilir veya olumsuz durumları yönetmek için destek sağlayabilir. Mesela bir influencer aracılığıyla markanızın pozitif yanlarını vurgulayan içerikler yayınlayabilirsiniz.

Kaynak: Dijitalpi.com

4) İçerik ve Tarz Uyumluluğunu Değerlendirin

Potansiyel influencer'ların içerik tarzını ve tonunu dikkatlice değerlendirmelisiniz Markanızın hedef kitlesine hitap eden, ilgi çekici ve etkileyici içerikler üreten influencer'larla işbirliği yapmayı unutmayın. 

Görsel içerikler, markanızın algısını önemli ölçüde etkileyebilir. Markanızın tarzına ve estetiğine uygun görseller üreten influencer'larla iş birliği yapmak, markanızın imajını güçlendirebilir. Minimalist estetiğe sahip bir markaysanız sade ve zarif görseller üreten bir influencer uygun olacaktır.

Potansiyel influencer'ların takipçi kitlesi ve ilgisi, işbirliği için uygunluğunu değerlendirmeniz gereken önemli bir faktördür. Influencer'ların takipçileri arasındaki ilgi alanlarını ve etkileşim seviyelerini analiz ederek, markanızın hedef kitlesiyle örtüşen influencer'ları belirleyebilirsiniz. 

Kaynak: Suspendplus.com

5) İşbirliği Geçmişini İnceleyin

Geçmiş işbirlikleri, influencer'ın güvenilirliği, markalarla olan uyumu ve işbirliği sürecindeki performansı hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Potansiyel influencer'ın daha önce hangi markalarla işbirliği yaptığını inceleyin. 

Infulencer'ın çalıştığı diğer markalar hangi sektörden ve ne tür ürün veya hizmetler sunuyorlar? İşbirlikleri nasıl gerçekleşti ve sonuçları ne oldu? Bu bilgiler, influencer'ın hangi markalarla uyumlu olduğunu ve marka değerlerini nasıl yansıttığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Potansiyel influencer'ın daha önce yayınladığı sponsorlu içerikleri de inceleyebilirsiniz. İçerikler markanın ürün veya hizmetlerini nasıl tanıtıyor? İçerikler ne kadar doğal ve otantik görünüyor? Takipçilerin etkileşimi nasıl? gibi soruları düşünüp ona göre hareket edebilirsiniz. 

Sponsorlu içeriklerin kalitesi ve doğallığı, influencer'ın markalarla olan işbirliğindeki tutumunu, doğal olarak da profesyonelliğini yansıtır.

Potansiyel influencer seçimi sırasında kişinin uzun süreli işbirliklerinde yapıp yapmadığına da bakmayı ihmal etmeyin. Aynı markayla tekrar tekrar işbirliği yapmak, influencer'ın markayla olan ilişkisini ve bağlılığını gösterir. Uzun süreli ilişkiler güvenilirlik ve karşılıklı memnuniyetin bir işareti olarak kabul edilir.

6) Fiyat ve Bütçe Olanaklarınızı Değerlendirin

Influencer'lar ek hizmetler ve katma değerler sunarlar. İçerik oluşturma, fotoğraf veya video düzenleme, ürün tanıtımı için özel etkinlikler veya promosyonlar gibi ek hizmetler için ek ücret talep edebilirler. Bu ek hizmetlerin ve katma değerlerin fiyatlarını dikkate alarak bütçenizi belirlemelisiniz.

Bütçenizle uyumlu bir işbirliği sağlamak için influencer'larla pazarlık yapmayı düşünebilirsiniz. Bazı influencer'lar fiyatlarında esneklik gösterip bütçenize uygun bir teklif sunabilirler. Ayrıca toplu işbirlikleri veya uzun vadeli anlaşmalar için indirimler talep etme olasılığınız da olabilir. Ancak fiyatı sadece indirim potansiyeli üzerinden değerlendirmemelisiniz, influencer'ın sağlayacağı değeri de göz önünde bulundurun.

Bütçenizle uyumlu olmayan influencer'larla işbirliği yapma şansınız yoksa daha küçük çaplı veya yerel influencer'ları düşünebilirsiniz. Bu influencer'lar genellikle daha uygun fiyatlarla işbirliği yapabilirler ve belki de hedef kitlenize daha yakın olabilirler. Ayrıca influencer marketing platformlarını veya ajansları kullanarak da bütçenize uygun influencer'lar bulabilirsiniz.

Kaynak: Dr. Cafer Şafak EYEL, Influencer pazarlama ve tüketicilerin

Influencer’lara yönelik tutumlarının satın alma niyeti üzerindeki etkisi

Influencer ve pazarlama stratejileri hakkında Speaker Agency bünyesinde bulunan Yüce Zerey, Yalçın Pembecioğlu ve Alemşah Öztürk gibi uzman isimleri kurumunuza konuşmacı olarak davet edip onların bilgilerinden yararlanabilirsiniz.

Influencer Pazarlama Stratejileri

Influencer Bulma ve Seçme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Doğru Influencer Nasıl Bulursunuz?

Influencer bulma, işbirlikleri için etkili ve başarılı bir strateji oluşturmanın temelidir. İlk adım, markanızın hedef kitlesini net bir şekilde belirlemektir. Hedef kitlenizin demografik özelliklerini, ilgi alanlarını ve tercihlerini anladıktan sonra, sektörünüzdeki influencer'ları araştırabilirsiniz. 

Sosyal medya platformları ve diğer dijital kanallar aracılığıyla potansiyel influencer'ları bulup içeriklerini inceleyebilirsiniz. İçerik kalitesi, etkileşim oranları, takipçi profili ve geçmiş işbirlikleri gibi faktörleri dikkate alarak, markanızla uyumlu ve güvenilir influencer'ları belirleyebilirsiniz. 

İnfluencer Reklam Ücretleri Ne Kadardır?

İnfluencer reklam fiyatları, pek çok faktörde hesaplanır. Bu ücretler, influencer'ın takipçi sayısı ve bütçesi gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman daha fazla takipçiye ve daha yüksek etkileşim oranına sahip influencer'lar daha yüksek ücretler talep ederler. 

Kaç Takipçiyle Influencer Olabilirsiniz?

Influencer olmak için spesifik ve çok fazla takipçi sayısına ulaşmak zorunlu değildir. Bu noktada asıl önemli olan etkileşim seviyenizdir. Bir influencer, belirli bir alanda uzmanlaşıp takipçi kitlesine sahip ve bu takipçilerle etkileşim halinde olan kişidir. 1.000 ila 100.000 arasında takipçiye sahip hesaplar da influencer olarak kabul edilir. 

1000'den Az Takipçisi Olan Influencer Nedir?

1000'den az takipçisi olan bir influencer, "mikro influencer" olarak adlandırılır. Daha ufak takipçi seviyesine sahip olmalarına rağmen bu kitlenin daha yoğun ve niş bir ilgi alanına sahip olması, mikro influencer'ları markalar için değerli kılar. 

Doğru Influencerı Bulma
Send Plane iletişime geçin
İletişime geçin
Formunuz başarıyla gönderilmiştir.