Keynote & Konuşma
NAZLI PİŞKİN 2024 Konuşma Başlıkları
- İyi Gelecek: Ziyansiz ve Atıksız Mutfak Önerileri
- İyi Gelecek: Yeşil Akdeniz- Bitki Temelli Beslenme Önerileri
- İyi Gelecek: Fermante, Bağırsak Dostu Gıdalar/İçecekler
- Akdeniz’de Seyrüsefer: Yemek Tarihine Giriş
- Yemekte Tarih Var: Antik Çağ Akdeniz Mutfağı
- Yemekte Tarih Var: Ortaçağ Akdeniz Mutfaği
- Yemekte Tarih Var: Osmanlı Mutfağı 101
- Akdeniz Mutfağının Temel Lezzetleri 1: Zeytin ve Zeytinyağı
- Akdeniz Mutfağının Temel Lezzetleri 2: Tahıllar/Ekmek
- Akdeniz Mutfağının Temel Lezzetleri 3: Asmadan Kadehe Üzümün İzinde
- Baharat Dünyasında Keşif: Mutfakta A’dan Z’ye Baharat
- Adonis’in Bahçesinde: Mutfakta A’dan Z’ye Kokulu Otlar
- Kara ve Sıcak: Kahve Üzerinden Tarih
Nazlı Pişkin Kimdir?
Akdenizli bir ailenin çocuğu olan Nazlı Pişkin, yiyeceklerin hikâyelerinin anlatıldığı, sofra başı sohbetlerinin yapıldığı bir ortamda büyüdü. Bir tarafta üzüm bağlarında, gül bahçelerinde “ot var çiçek var, sevdalığa çare var” diyen nineleriyle birlikte zaman geçirerek diğer taraftaysa portakal çiçeklerini koklayarak, “muz seslerini” duyarak lezzet hafızasını oluşturdu.
Antalya Anadolu Lisesi’nden (1990) sonra Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden (1994) mezun oldu. Çevirmenlik hayatında özellikle yiyeceklerin tarih içindeki yolculuklarına odaklandıktan sonra Akdeniz’e olan sevdasının peşinden giderek İstanbul Üniversitesi Akdeniz Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı’ndan “İngiliz Seyyahlara Göre XVII. Yüzyılda Akdeniz ve Akdeniz Limanları” adlı teziyle yüksek lisans derecesiyle mezun oldu (2011). Londra merkezli Uluslararası geçerli şarap eğitim kurumunun verdiği eğitim sonucunda 2019’da WSET 3 Tadım sınavından başarıyla geçen Nazlı Pişkin’in aldığı şarap eğitmenliği eğitimi devam etmekte.
Akdeniz havzasında tarih boyunca kurulmuş uygarlıkların yeme-içme kültürlerinde süreklilik ve değişimler bağlamındaki araştırma yazıları ve çevirileri 2000 yılından beri çeşitli dergilerde yayınlanmaktadır. “Yemek ve Kültür” dergisinin kurucu yayın kurulu üyesidir ve aynı dergide çok sayıda çevirisi ve araştırma yazısı yayınlanmıştır. 2004 yılından beri aralıklı olarak “Sofra” dergisinde yazıları yayınlandı. 2008’den beri “MetroGastro” dergisinde mutfak kültüründe yiyecek malzemelerinin tarihi konusundaki araştırma yazıları yayınlanmaktadır.
SEÇİLMİŞ YAYINLAR
Farklı yayınevleri tarafından yayınlanmış, alanında ses getirmiş kitap çevirileri mevcuttur. Bunlar, Tehlikeli Tatlar Tarih Boyunca Baharat, Kitap Yayınevi İstanbul, 2004; Kitâbü’t Tabîh Abbasi Bağdatından Yemekler, Tatlılar, Çeşniler, Kitap Yayınevi, İstanbul 2009; Osmanlı Denizgücü Keşifler Çağında Osmanlı Denizgücü ve Doğu Akdeniz’de Diplomasi, Timaş, İstanbul, 2009 ve son kitap çevirisi olan Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi, Oğlak Yayınları, İstanbul, 2019 (ikinci baskı 2022) künyeli kitaplardır. 2021 yılında yayınlanan Sivuple Vegan Yemek Tarifleri adlı yemek kitabının 3 eş yazarından biridir.
Uluslararası alanda baharat konusundaki son çalışması ise, anasonun Akdeniz’deki tarihine dairdir. Nazlı Pişkin’in anasonun tarihine dair konuşmacılardan biri olarak katkıda bulunduğu “Anasonun Yolculuğu” adlı belgesel, uluslararası en saygın etkinliklerden olan Oxford Food Symposium’un 2020 yılı teması olan kokulu otlar ve baharat sempozyumunda gösterilmiştir.
Nazlı Pişkin, kitap editörlüğü çalışmalarıyla da alanında kaynak kitap haline gelmiş eserlere imza atmıştır. Bunlar, Rakı Ansiklopedisi, Overteam Yayınları, İstanbul, 2010; Tan Morgül, Rakı and Fish A Mediterranean Seafood Odyssey, Halk Plajı Yayınları, İstanbul, 2014; Rakı Gastronomisi Türkiye’nin Çilingir Sofrası, Overteam Yayınları, İstanbul, 2017; Kuruyemiş Ansiklopedisi Dünden Bugüne, Overteam Yayınları, İstanbul, 2017 künyeli eserlerdir. Bu eserlerden üçü, yemek kitapları konusunda uluslararası saygın bir ödül olan Gourmand ödüllerine layık görülerek uluslararası yemek kültürü yayıncılığı alanında ülkemizin sesini duyurup başka eserlerin bu ödüle aday olması için model olmuştur. Kitap çalışmalarının sonuncusu, Türkiye halklarının mutfak kültürünün bir temsili niteliğindeki Çiya Sofrası lokantasının sahibi ve ustası Musa Dağdeviren’in The Turkish Cookbook, (Phaidon, New York, 2019) kitabının yazım aşamasında yazar ile çalışarak kitabın konsept danışmanlığını yapmasıdır.
YEMEK KÜLTÜRÜ-TARİHİ ALANINDA ETKİNLİKLER
Nazlı Pişkin, 2012’den beri yemek kültürü konusunda çeşitli yemeli içmeli masa başında özel konulu yemekli sohbet projeleri (2012-2014 yılları arasında Kuzine 34 Yemek Sohbetleri, 2018’den beri farklı mekânlarda baharatını keşfet sofraları, balık ve deniz mahsulleri konulu sofralar, vb.), seminerler, kurumsal eğitimler ve çeşitli atölye çalışmaları (yenilebilir otları, şehirde küçük bahçelerde yiyecek yetiştirme, baharat kullanımı, probiyotik içecekler, farklı turşu teknikleri, vb. konularda) düzenliyor. Bu etkinliklerle hem Türkiye’den hem de dünyanın farklı yerlerinden geleneksel mutfak uygulamalarının sürdürülebilir beceriler olarak aktarılması, yemek kültürü ve tarihi bilgisinin kültürel bellekte canlı tutulması, gerçek gıda malzemelerin yeniden tercih edilip kullanılır hale gelmesi için gayret ediyor.
Bir erkek evlat annesi olan Nazlı Pişkin, İstanbul’daki evinin arka bahçesinde, tabiat ananın nimetlerinden bazı yenilebilir otlar, sebzeler ve çiçekler yetiştiren eliyeşil bir bahçıvandır.